Ser verden med nye øyne

Dame i rød jakke som står ute ved havet

Like sør for Polarsirkelen i Nordland, i Lurøy kommune, på ei halvøy med storhavet utenfor, ligger den lille bygda Tonnes. Ei bygd som byr på både liv og røre og den gode roen. Her finner du Kristin.

I huset rett under Ørntuva og et steinkast fra fjæra starter Kristin Molvik Lien dagen med en kopp kaffe ved kjøkkenbordet, mens hun kikker utover havet. “Dette er jeg helt avhengig av. Å starte dagen slik, i ro med kaffekoppen og et øyeblikk for meg selv,” sier Kristin og smiler.

Kristin Molvik Lien er 52 år og bor på Tonnes i Lurøy kommune, ei lita bygd rett under Polarsirkelen. Her bor hun sammen med mannen sin, og har tre voksne sønner som arbeider, bor og holder til ikke langt unna. Kristin jobber som pedagogisk leder i en barnehage og er selv en stolt bestemor.

“På Tonnes lever man nært på naturen, på fjellet og havet. Og også nært på hverandre,” forteller Kristin. Nært på mennesker er også Kristin i yrket sitt som pedagog i barnehage. Tidligere har hun både vært lærer og assistent for barn og ungdommer i skolen. “Jeg liker å prate med unger og unge mennesker. Jeg lærer mye av dem, og så er det fint å kjenne på at man kan gjøre en forskjell bare ved å være til stede. Være en trygg voksen for et lite menneske,” sier Kristin.

Kristin elsker å ferdes både på havet, i fjæra og fjellet, og hun har gjerne fotokameraet med seg. “Jeg liker å fotografere, og spesielt liker jeg å fange små detaljer og øyeblikk.” For Kristin har det har ikke alltid vært så lett å klarne synet når hun skulle fotografere. Gjennom mange år har hun vært plaget med svært tørre øyne og vært avhengig av salver og øyedråper. Men Kristin skulle oppleve å få uventet hjelp og lindring for dette problemet.

Ei tid hadde Kristin visst at hun trengte å få i seg mer omega-3 og en dag så hun en reklame for Calanus® Oil. Reklamen forklarte blant annet hvordan dette omega-3-tilskuddet kunne redusere bukfettet. Kristin syntes dette var interessant og valgte seg Calanus® Oil som omega-3-kilde.

Etter noen uker og måneder slo det Kristin at hun måtte tenke etter for å huske når hun brukte øyesalven og dråpene sine sist. “Jeg skjønte plutselig at det måtte ha med Calanus® Oil å gjøre,” forklarer Kristin.

Tidligere hendte det at Kristin måtte åpne øynene med fingrene om morgenen, fordi øyelokkene satt fast. Øynene kunne være røde og såre. “Det føles helt fantastisk å våkne opp med friske øyne. Jeg har fått en bedre hverdag med Calanus® Oil.” Kristin tar den siste slurken av morrakaffen og kikker lengtende ut mot havet. “Nei, nå må jeg komme meg ut,” flirer hun. “Kameraet roper.”

Om tørre øyne og omega-3

Tørre øyne skyldes en forstyrrelse i produksjon av tårevæske eller lipidene og gjør at den tynne filmen ikke fungerer helt som den skal. Aldring, ubalanse i kroppen, sykdommer og medikamenter kan blant annet virke inn på øyefilmens funksjon. Noen lever med en kronisk tilstand av tørre øyne, og kan oppleve at tørrheten skaper betennelse i hornhinnen. Har du over lengre tid hatt tunge, trette øyne som renner, svir og gir deg tåkesyn? Ta kontakt med legen din, som vil hjelpe deg med riktig behandling.

Den vanligste behandlingen har så langt vært kunstig tårevæske som øyedråper, gele eller salve. Nye studier viser at det kan være god grunn til også å prøve ut et mer naturlig tilskudd som lindring for tørre øyne – nemlig omega-3. Stadig flere optikere og øyehelseklinikker anbefaler sine pasienter og kunder å sikre tilstrekkelig tilførsel av omega-3 gjennom kost og kosttilskudd og viser til helsemyndighetenes anbefalte dose.

Om Calanus® Oil

Calanus® Oil er et rent og naturlig omega-3-kosttilskudd utvunnet av hoppekrepsen raudåte. Raudåta lever i det kalde og friske havet utenfor Nord-Norge og i de arktiske havområdene. Raudåteoljen inneholder en rekke essensielle og virkningsfulle omega-3-fettsyrer, som for eksempel EPA, DHA, stearidonsyre og ketolinsyre. Det marine omega-3-kosttilskuddet viser seg å virke lindrende for tørre øyne. Les mer om Calanus® Oil her.